<<< на главную

НОВОСТИ


Солодкий велетень

Торт вагою 1080 кілограмів, випечений київськими кондитерами, потрапив у “Книгу рекордів України”


Олена КУЗЬМЕНКО, Катерина САЛЄЙ

Солодка гора

Наче у казку свого дитинства потрапили кияни, котрі завітали наприкінці минулого тижня на екзотичне крішнаїтське частування у Будинок культури імені Корольова. Пригадуєте пісеньку про коровай “отакої вишини й отакої ширини”? Так-от, того вечора у центрі зали на довжелезному столі височів гігантський торт, оздоблений керамічними фігурками тварин, людей, кремовими деревами, будівлями й навіть справжнісіньким водоспадом. “Велетня” копіювали з індуського священного пагорба Говардхан. Під керівництвом кондитера благодійного фонду “Їжа життя” Тамари Чернової його дванадцять годин оздоблювали сорок волонтерів із цієї організації. Крем для торта збивали одразу на місці. А впродовж тижня в пекарнях їдалень, де за кошти фонду годують безпритульних і нужденних, виготовили 120 коржів — кожен завдовжки 70 сантиметрів і 40 — завширшки. Щоосені на честь однойменного свята (яке крішнаїти відзначають у багатьох країнах світу) київські прибічники цього стилю життя влаштовують у столиці традиційний фестиваль “Солодка гора”. За легендою, п’ять тисяч років тому Крішна підняв на мізинці гору Говардхан і дав змогу сховатися під нею усім живим істотам від страшної семиденної зливи. На святі в Будинку культури імені Корольова кожен солодкоїжка міг безплатно скуштувати шматочок свіженького тортика. Також гості ласували й іншими стравами індуської кухні: кохтою (щось подібне до пиріжків з рисом, сиром, шпинатом), покорою (кольоровою капустою), халавою (з манної крупи), райтами (картоплею в йогурті) й схожою на вареники з солодкою начинкою самосою. Шанувальники індуського божества планують подати заявки до “Книги рекордів Гіннесса” і “Книги рекордів планети”, оскільки цьогорічна “солодка гора” претендує на звання найбільшої кондитерської ландшафтної споруди. А от у “Книгу рекордів України” торт уже потрапив. Як з’ясувалося, аби “звести” торт вагою 1080 кілограмів та завдовжки вісім метрів, київським кулінарам знадобилося 300 кілограмів вершкового масла, 250 — цукру, 200 — борошна, 160 — згущеного молока, 50 — горіхів і 70 — різноманітних фруктів (усе, до речі, вегетаріанське). На фестивалі гіганта вимірювали незалежні експерти Юрій Щербина (котрий і сам є рекордсменом у силових видах спорту), Ірина Бойко та редактор вітчизняного видання Оксана Сніцарук.

обсудить в форуме
 

Rated by PING