Американець Майкл Кремо кинув виклик Чарльзу Дарвіну

№61 (2072), середа, 24 квітня 2002 року

Олена СИНЮТА

“Хрещатик”
очевидне — неймовірне


Книги члена всесвітнього Конгресу археологів, співробітника Міжнародного Інституту Бхактіведанти американця Майкла Кремо “Невідома історія людства” та “Заборонена археологія” в США стали бестселерами. Він читав лекції в Кейптауні у Південній Африці, в Королівському географічному товаристві Лондонського університету, на зустрічі Європейської Асоціації археологів у Португалії, в центральних університетах Угорщини, на Міжнародному конгресі історії науки в Мехіко. А минулого тижня вчений побував в Україні. Спеціаліста з історії археології та археологічних аномалій запросили виступити в Інституті археології Національної академії наук України, на кафедрі археології Києво-Могилянської академії, в Інституті журналістики Національного університету імені Тараса Шевченка й у бібліотеці Національного технічного університету “КПІ”. Завітав Майкл Кремо і до редакції “Хрещатика”.

— Мій батько служив офіцером розвідки, тож скільки себе пам’ятаю, наша сім’я подорожувала. Ще в дитинстві я став “хлопцем світу”,— розповідає американець.— Фах історика здобув в Університеті Джорджа Вашингтона у США. Але у 24 роки побував в Індії, де зустрів гуру. Його звали Бхактіведанта Свамі. Цей чоловік ознайомив мене з санскритом. Поглиблено вивчаючи стародавнє письмо, я засумнівався в еволюційній теорії Чарльза Дарвіна. Адже у Ведах йдеться про те, що люди живуть на Землі вже мало не 500 мільйонів років! А усі сучасні підручники стверджують: перше людиноподібне створіння з’явилося на планеті лише 6 мільйонів років тому. Втім, за останнє століття археологи знайшли чимало сенсаційних спростувань теорії Дарвіна.

Вісім років працював пан Кремо разом із фахівцем з біологічної математики Міжнародного інституту Бхактіведанти Річардом Томпсоном над книгою, в якій зібрано всі ці докази. Часто дослідники натрапляли на якусь цікаву інформацію, що була опублікована в старих газетах. Приміром, 1891 року “Морісонвіл Таймс” повідомила про жінку, котра знайшла золотий ланцюжок завдовжки 25 сантиметрів у шматку вугілля. А за даними Геологорозвідувального управління штату Іллінойс (там, де розташована шахта, з якої видобули копалину), вік того пласту — 260—320 мільйонів років. Або ж, скажімо, невеликі залізні кулі, що протягом 20 років знаходили південно-африканські шахтарі у породі докембрійського періоду віком два мільярди років. Ці предмети дуже тверді — не подряпаєш навіть сталевим ножем. Але на одній кульці було висічено три паралельні борозни. Схоже, таке могла зробити лише розумна істота.

Таких фактів у Майкла Кремо кілька сотень. Та, за його словами, знахідки старанно приховують від ока відвідувачів музеїв. Певне, вмикають свої важелі прибічники дарвінівської теорії. Приміром, у Каліфорнії золотошукачі виявили силу-силенну скелетів, котрі пролежали в скелі 50 мільйонів років. Доктор Уїтні, державний геолог штату, написав про це книгу. Однак авторитетний археолог та фізіоантрополог Вільям Холмс заявив, що якби пан Уїтні добре розумів теорію еволюції, то не розголошував би про це відкриття. Так, до речі, й сталося. І коли журналісти з Ен-Бі-Сі готували фільм “Містичне походження людини”, керівництво Каліфорнійського музею не дозволило зняти загадкові експонати, які зберігали в сховищі. Отож довелося демонструвати фото ХІХ століття. А телевізійникам навіть погрожували штрафом у мільйон доларів і вимагали публічних вибачень за рекламний ролик “Дивіться фільм, котрий не хотіли б бачити вчені”. Щоправда, обійшлося без таких санкцій...

Чого домагається Майкл Кремо? Як каже він сам, аби в підручниках згадували не лише теорію Дарвіна, а й інші версії, що мають право на життя. Бодай мінімум інформації про те, чого не визнає традиційна наука, дасть людині право вибору.

обсудить в форуме

Rated by PING