НЕ ЇЖТЕ БРАТІВ НАШИХ МЕНШИХ - БУДЕТЕ ЗДОРОВИМИ
"Робітнича газета" 23.05.2000, "ВИЩИЙ СМАК"


Незважаючи на те, що людство вступає в третє тисячоліття, майже мільярд жителів Землі регулярно голодує. Майже 20 мільйонів чоловік кожного року вмирають від недоїдання, а через кожні дві з половиною секунди з тієї ж причини гине дитина.

Для України, яка пережила штучний голодомор, ці цифри не просто статистика, це ще й емоційна пам'ять. На жаль, економічне становище нашої країни вельми і вельми непросте. Ні для кого не секрет, що величезна кількість жителів знаходиться за межею бідності, а це означає - на грані голоду.

Однак, цю ситуацію можна змінити. Організатори міжнародного фестивалю "Вищий смак-2000" стверджують, що перейшовши на повноцінну вегетаріанську їжу, всі разом українські споживачі могли б зберегти кілька мільярдів гривень на рік. Це ж стосується і гаманця кожного окремо взятого вегетаріанця. Зрозуміло, що всі вегетаріанцями стати не зможуть через звички, виховані з дитинства, і будуть ще багато років отруювати своє існування численними токсинами, які утворяться в організмі людини внаслідок гниття у ньому м'ясних продуктів. А для тих, хто вирішив спробувати чи вже перейшов на здорову їжу, і був організований фестиваль вегетаріанства.

Важко повірити, але столи у клубі Культурно-художнього центру Києво-Могилянської академії буквально вгиналися від вишуканих страв. Розмаїття запахів, кольорів, форм просто дивувало. Дійсно, що виникає у нашій свідомості при слові "вегетаріанство"? Швидше за все, пісні кашки-розмазні й худосочні, хирляві представники homo sapiens. Ні кашок, ні кволих людей побачити не вдалося. Вегетаріанці, серед яких виявилися відомі українські письменники, вчені, актори, співаки, журналісти, люди найрізноманітніших професій, були людьми міцними, здоровими, з чудовим кольором облич (косметологи, зверніть увагу на цей факт) і що найприємніше - життєрадісними і дуже доброзичливими. Останню обставину люди, які віддають перевагу здоровій їжі, пояснюють так - у момент забою тварина відчуває смертельний жах, який у вигляді колосально підвищеного вмісту адреналіну залишається у тканинах. Потім усе це з'їдає людина. Куди дівається страх і агресія, якими наповнене тіло забитої тварини? Не виварюється і не висмажується, а переходить у тканини людини. Отже, ми самі щодня отруюємо свій організм і ведемо його до захворювань та передчасної смерті.

Вчені з Нью-Йоркського Маймондського медичного центру з'ясували, що якщо до їжі травоїдного кролика додавати тваринного жиру, то вже через два місяці стінки його кровоносних, судин засмічуються жировими виділеннями, спричиняючи захворювання, схоже на атеросклероз людини, травна система якої також не призначена для переварювання м'яса, на відміну від хижих тварин, які мають майже необмежену здатність регулювати в організмі вміст насичених жирів і холестерину. Про приналежність людини до травоядних тварин свідчать такі факти: наш травний тракт у шість разів довше тіла, на відміну від хижих, з відносно коротким трактом для того, щоб продукти розпаду м'яса, яке дуже швидко розкладається і починає гнити, могли бути виведені з організму. Концентрація соляної кислоти у 10 разів менша, ніж у тварин, що споживають м'ясо. Аби не перелічувати всі ознаки, досить провести тест самостійно - покласти на стіл шматок сирого м'яса і гроно винограду чи свіжий огірок. До чого потягнеться рука людини, щоб негайно вгамувати голод? А тепер запропонуйте зробити такий же вибір, наприклад, кішці або собаці. Виявляється, ми дуже різні у харчових уподобаннях, незважаючи на те, що живемо в одній квартирі багато років.

Британські й американські вчені, які вивчають кишкові бактерії, з'ясували, що існують великі відмінності у бактерійній флорі кишечника вегетаріанців і м'ясоїдів. Рак кишечника дуже розповсюджений у Північній Америці та Західній Європі у порівнянні з, наприклад, вегетаріанською Індією. США займають перше місце за рівнем споживання м'яса і саме там найвища смертність від хвороб серця. Недаремно американська громадкість таку велику увагу приділяє останнім часом здоровому способу життя, однією із складових частин якого є вегетаріанство.

У той же час, маленьке плем'я хунзів, що мешкає у Північній Індії та Пакистані, стало відомим у всьому світі завдяки тому, що середня тривалість життя там 115 років, хвороби їм майже невідомі. Не зафіксовано жодного випадку коліту або раку. Харчуються члени племені виключно лакто-вегетаріанською їжею. Цікавий і такий факт - під час світової війни жителі Данії та Норвегії стали вимушеними вегетаріанцями через брак тваринної їжі. Тільки за один рік такої дієти смертність від хвороб серцево-судинної системи скоротилася на 17 відсотків. Однак після війни датчани й норвежці повернулися до м'ясної дієти і рівень хвороб одразу ж піднявся до довоєнного рівня.

У Великобританії переваги вегетаріанства закріплені на соціальному рівні. Під час страхування життя прихильники здорової їжі сплачують значно менші внески. Це ж стосується і вегетаріанських ресторанів, оскільки їхні відвідувачі потерпають від харчових отруєнь набагато рідше. Багато всесвітньо відомих атлетів переходять на вегетаріанську дієту, аби поліпшити свої показники. А найсильніші тварини, які найдовше живуть - це кінь, олень, буйвіл, слон. Жодна тварина, яка харчується м'ясом, не може зрівнятися з ними силою і витривалістю.

Крім того, м'ясо - вельми неекономічна і неефективна їжа. За даними міністерства сільського господарства США, для отримання 1 кг м'яса необхідно використати 16 кг зерна. Американський професор Боргстом довів, що кількості зерна, яке йде на корм худобі тільки в США, досить, аби прогодувати половину населення земної кулі. А Служба економічних досліджень Конгресу США з тривогою констатувала: поїдання м'яса безпосередньо пов'язане з браком їжі. І причина голоду в багатьох країнах не перенаселення планети, на Землі досить ресурсів, щоб забезпечити кожного землянина їжею, одягом, житлом та освітою на рівні середнього американця. Безумовно, світ мусить мати межу населення, але ця межа, на думку американських вчених, - 40 мільярдів чоловік, а не шість, як зараз. Принаймні, стільки може прогодувати наша планета. Просто не треба їсти тварин, продукти розпаду яких "з'їдають" нас. Індійська ведична вегетаріанська їжа, основу якої складають страви з бобових, рису, топленого вершкового масла, горіхів, злаків, трав, пройшла випробування віками. Скуштувати ці чудові страви мали можливість гості фестивалю "Вищий смак", організованого благодійною програмою "Їжа життя", Товариством Свідомості Крішни за підтримки молодіжних організацій Києва.

Напевно, найбільшим відкриттям для гостей, які вперше були присутніми на такому заході, була велика кількість тортів, тістечок, усілякої випічки, яку не можна, за нашими уявленнями, приготувати без застосування яєць. Виявляється - можна. Смак стає значно кращим. Мабуть, найголовнішим аргументом на користь вегетаріанства був не тільки дивовижний смак страв, але й атмосфера доброзичливості та здоров'я.

Олена ЖУРАВЛЬОВА.


Департамент громадських зв`язків Центру громад свідомості Крішни в Україні
252054, Київ, вул. Дмитріївська, 21в, тел. (044) 244-49-34
E-mail: yadu@mail.ru

Rambler's Top100

 

 


[back]