Бюлетень "ХАРЕ КРІШНА СЬОГОДНІ"

Липень 1998 року

НОВИНИ

* * *

Київ. 15-16 травня у Будинку культури авіазаводу відбувся Всеукраїнський фестиваль індійського танцю "Ритми радості". 25 колективів з різних міст України подали на суд жюрі та більш як 200 гостей свої номери. На другий день фестивалю гості та учасники конкурсу полосували великим тортом, виготовлений місією "Харе Крішна - їжа життя", який власноручно розрізав посол Індії в Україні.

* * *

Київ. 20-21 травня проходив Всеукраїнський християнський форум " Плід правди сіється творцями миру", на якому зустрілися представники різних християнських конфесій, де вони обговорювали роль релігії, зокрема християнства, у житті суспільства. Також у форумі прийняв участь запрошений організаторами голова виконавчого комітету Центру громад свідомості Крішни в Україні А. Е. Чумаченко. Організаційний комітет з підготовки та відзначення в Україні 2000-ліття Різдва Христового, Державний комітет України у справах релігій, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, Національна академія наук України, виступили організаторами цього форуму.

* * *

Київ. 30 травня на День міста у парку культури "Нивки" було влаштоване свято для 400 малюків з багатодітних сімей, яке було проведене Територіальним Центром соціальної допомоги Радянського району у взаємодії з благодійною місією "Харе Крішна - їжа життя". "Їжа життя" підготувала для малят чудове частування - торт вагою 120 кілограмів, який змогли покуштувати не тільки діти, але й їхні батьки.
 

До Києва прибув гуру

Не зважаючи на ранковий час, у храмі Київської громади свідомості Крішни на вул. Дмитрівської 21-в, 22 червня відбулася прес-конференція, на якій представники засобів масової інформації зустрілися з гуру (духовним вчителем) Міжнародного товариства свідомості Крішни (МТСК) Його Святістю Шрілою Ніранджана Свамі. Шріла Ніранджана Свамі - духовний вчитель для багатьох відданих Крішни в Україні, має в нашій країні сотні учнів і послідовників. Це чернець древньої ведичної релігії (їй понад 5000 років), метою життя якого є пропагування високої моралі, простого життя, служіння Богу і людям. Він вже більше 10 років є представником Всесвітньої Ради МТСК в Україні, що накладає обов`язки відповідати за високі духовні стандарти у громадах на місцях. Журналістів цікавили тенденції розвитку руху свідомості Крішни в Україні та в інших країнах світу, відношення відданих до інших релігійних традицій. Після конференції журналістів за традицією пригостилили стравами ведичної кулінарії.


Делійське диво

Символом відродження національної культури Їндії став величний архітектурний ансамбль "Слава Індії", відкриття якого відбулось 5 квітня у Делі. Цей храм збудованний міжнародним товариством свідомості Крішни при підтримці відомої транснаціональної фінансово-промислової групи "Хіндуджа".

Комплекс розмістився на пагорбі фешенебельного кварталу індійської столиці Неру Плейс. Його видно на відстані 15 кілометрів від міста. Не зва-жаючи на значні розміри (площа - 12 тис. кв. м, а висота головного куполу Шрі Шрі Партха Саратхі - 50 м), "Слава Індії" вишукано вписується у ландшафт сучасного Делі. Немала заслуга в цьому належить головному архітекторові, значному зодчому Індії А. Кавінді.

Окрім класичного храму, комплекс містить: музей ведичної культури, мультимедійний центр Бгагавад-гіти на 350 місць, художню галерею, вечірній парк, оригінальний музичний фонтан і амфітеатр. Головна новинка - "аніматронікс" - своєрідний театр роботів, які розігрують перед відвідувачами фрагменти древньоіндійського епосу.

На відкритті комплексу виступили премьєр-міністр Індії Атал Бехари Ваджпай, губернатор Делі Теджиндер Кханн та інші значні особи.

Свої поздоровлення у зв`язку з відкриттям "Слави Індії" надіслали прем`єр-міністр Великобританії Тоні Блер та президент США Білл Клінтон.
 
 

Презентації
Шлях у духовний світ

Презентація філіалу духовної Академії свідомості Крішни пройшла в Донецьку 5 квітня. Серед 900 присутніх чоловік, на цій подіі були такі гості як заступник мера м. Макіївки, президент "Донбасвугілля", голова місцевого відділу в справах релігій, ректор Інституту штучного інтелекту та інші.

"Шлях в духовний світ" - так називався фільм, що розповідав про академію, після чого Його Святість Шріла Ніранджана Свамі провів лекцію для присутніх про свідомість Крішни. Театр "Навадвіпа" із Санкт-Петербургу показав захоплюючу виставу.

Всі гості також одержали можливість спробувати вишукані страви ведичної кухні, приготовані досвідченими кухарями Донецької громади свідомості Крішни. Для бажаючих дізнатися більше про навчальний процес в академії, з 1 вересня в Донецькому інституті управління буде читатися курс лекцій про свідомість Крішни. Інформація про презентацію освітлювалася кількома каналами телебачення.
 


КРАСИВИЙ ХРАМ - БІЛЬШ, НІЖ ТВІР МИСТЕЦТВА...

Промова прем`єр міністра Індії Атала Бехарі Ваджпаі на відкритті храмового комплексу Міжнародного товариства свідомості Крішни

Харе Крішна! Харе Рама!

Перш за все я хочу висловити глибоку вдячність Міжнародному товариству свідомості Крішни (МТСК), а також всім тим, хто співпрацював з цим товариством, всім, хто зробив столиці країни такий рідкісний духовний дар.

Рух свідомості Крішни унікальний у багатьох відношеннях. У світі знайдеться не так вже й багато інших рухів, які розповсюджувалися б так швидко, звертаючись до людей всіх націй, рас та професій, навчаючи своїх послідовників простому способу життя та пробуджуючи невичерпне джерело віри. Менш як за три з половиною десятиліття з часу заснування Товариство відкрило храми практично у всіх частинах світу. Багато з цих храмів є такими ж самими шедеврами краси, як і цей, що ми його сьогодні відкриваємо в Делі. Але головним досягненням МТСК є глобалізація послання Бгагавад-гіти.

Я бачу, як невпинно Товариство свідомості Крішни несе людям послання Бгагавад-гіти, використовуючи новітні інформаційні технології. Сам цей храм є переконливою демонстрацією використання сучасної технології для популяризації високих істин про життя та всесвіт. Вже за одне це досягнення індійці повинні бути вічно вдячні духовній армії вірних послідовників Свамі Прабгупади. Приїзд Бгактіведанти Свамі Прабгупади у Сполучені Штати в 1965 році і популярність, що здобув його рух за дуже короткий період - всього якихось 12 років - треба розглядати як одну з найвидатніших духовних подій століття.

Чому Рух свідомості Крішни так швидко поширився по всьому світі? Я вважаю, що для цього є дві причини: внутрішня та зовнішня. На мій погляд, зовнішній фактор - це розчарування провідних умів Заходу у матеріалістичній ідеології та культурі. Внутрішній фактор - це, звичайно, внутрішня сила послання МТСК, що базується на філософії Бгагавад-гіти. Воно відповідає всім моральним потребам світу - чи то є пошук людиною внутрішнього миру, її бажання бути в гармонії з суспільством людей та природою, її занепокоєність проблемами екології, її відношення до діяльності, до смерті. Бгагавад-гіта дає вичерпні та внутрішньо дуже змістовні відповіді на всі ці запитання. Саме цим МТСК відрізняється від численних новомодних рухів, що пробували завоювати уми молоді шістедисятих-семидесятих років. Всі ці тимчасові рухи приходили і зникали, а МТСК все продовжує набирати силу.

Трансцендентне вселенське послання Бгагавад-гіти надзвичайно яскраво передано Бгактіведантою Свамі Прабгупадою в його книзі "Бгагавад-гіта як вона є". І я хотів би прочитати вам невеликий уривок з його вступу до книги. "Люди в цьому світі живуть не для того, щоб сваритися між собою, як ті коти чи собаки. Людина мусить бути досить розумною, щоб, зрозумівши важливість людського існування, не жити життям звичайної тварини. Людина повинна усвідомити мету свого життя, і до цього нас закликають всі ведичні писання, квінтесенцією якої є "Бгагавад-гіта".

Бгагавад-гіта не вчить відмові від діяльності, пасивності. Навпаки, вона містить настійний заклик до діяльності, що змінює особистість та суспільство. Як раз це створить нову культуру діяльності, а нова культура діяльності створить нову Індію. Вражаючий вигляд храму та ландшафту привів мені на пам`ять слова нашого знаменитого публіциста Шрі Найпола. Він пише, що незалежна Індія не створила своєї архітектури. Бідні країни потребують красивих будівель, щоб люди могли якось зіткнутись з красою. Але зрозуміло, що красивий храм - більше ніж твір мистецтва. Храм дозволяє людям зіткнутися з вищою красою всемогутнього Творця і всього Його творіння. Звуки, якими наповненний храм, несуть спокій серцю віруючого, вселяють в нього надію та впевненність, підносять його на трансцендентний рівень - хоча б на той короткий час, який ми проводимо за молитвою та поклонінням у храмі.

Від всієї душі вітаю тих, хто вклав свої зусилля в те, щобю втілити цей великий задум у життя - духовних вчителів МТСК, спонсорів, архітекторів, проектувальників ландшафту, робітників і просто віруючих.

Дякую дуже вам усім.


Із промови губернатора Делі Теджиндера Кханна

Міжнародне товариство свідомості Крішни - це організація, що базується на індійській культурі, індійській релігії та індійській духовності. Розвиток цієї організації несе благо людям не тільки у нашій країні, але і у всьому світі. Тому це - дуже важлива організація. І ось зараз наші брати і сестри із руху Харе Крішна з`їхались сюди з усієї країни та із-за кордону. Наш обов`язок - скільки можемо допомагати їм з почуттям щирої дружби.

Департамент громадських зв`язків Центру громад свідомості Крішни в Україні

252054, Київ, вул. Дмитріївська, 21в, тел. (044) 244-49-34

E-mail: yadu@mail.ru

Rambler's Top100

 

 

 

[back]