Бюлетень "ХАРЕ КРІШНА СЬОГОДНІ"
Травень 1999 року


КОМУ ДОПОМАГАТИ?

Фото: Iдальня програми
"Харе Крішна - iжа життя"

Благодійність сьогодні стала одним з показників респектабельності бізнесу. Президент АО "Оболонь" народний депутат А.В. Слободян, наприклад, жертвує кошти для їдальні, де добровольці програми "Харе Крішна - їжа життя" щоденно годують гарячими обідами пенсіонерів та інвалідів.

Турбота про старих — це сплата боргу перед ними. Але не менш важлива і турбота про молодь, тому що це необхідно не тільки для забезпечення здорового генофонду, але й для розвитку в молодих людях елементарних людських якостей. В більшості країн вважається, що період розвитку триває до 25 років, і в цьому віці людина потребує опіки.

Однак якщо людям похилого віку іноді допомагають, то студентам на сторонню допомогу сподіватися не доводиться. Багатьох із них утримують батьки, але як прожити на 9 гривень стипендії тим, у кого немає рідних?

Гуманітарна програма "Харе Крішна - їжа життя" вже третій рік турбується і про цю групу малозабезпечених. Поки що коштів вистачає лише на те, щоб тричі на тиждень нагодувати у Київському технічному університеті 50 студентів сиріт та напівсиріт.


Рух Харе Крішна
виділяє 1 мільйон доларів
для захисту дітей

Багато дітей в сучасному суспільстві страждають від насилля. Це відбувається всюди: у сім`ях, школах, дитячих садках та на вулиці.

На жаль, подібні факти траплялися і в Міжнародному товаристві свідомості Крішни в перші роки його існування. У своєму журналі "ISKCON Communications" організація помістила звіт про розслідування випадків насилля над дітьми в деяких школах свідомості Крішни в Америці в 70-80 роках.

Газета "Нью-Йорк Таймс" назвала цей звіт "незвичайно щирим і прямим зізнанням" і відзначила відкритість товариства свідомості Крішни, що відрізняє його від деяких інших релігійних організацій, які також зазнавали критики з цього приводу.

Історію не повернеш назад, минуле змінити неможливо, але необхідно зробити все необхідне для того, щоб не допустити подібних випадків у майбутньому. Тому при керівній раді Міжнародного товариства свідомості Крішни створено комітет захисту дітей, який виконує функції профілактики і недопущення подібних порушень.

У квітні цього року на потреби комітету організація виділила 1 мільйон доларів.


Паломництво

У лютому — березні цього року група
українських вайшнавів із 40 чоловік
здійснила паломництво по святих
місцях Індії.
     Паломництво — одна з найважливіших подій у житті віруючого. Для послідовників вчень Мойсея та Христа місцем паломництва є Ієрусалим, для сповідуючих іслам — Мекка, а ті, хто додержується вченню вайшнавської традиції - віддані Крішни - відвідують такі місця, як Джаганнатха Пурі, Майапур і Вріндаван у Індії.

Фото 1: Храм Господа Джаганнатхи в Пурі


Почалось паломництво у Джаганнатха Пурі — місті на березі Бенгальської затоки. Саме тут знаходиться найдавніший храм Господа Джаганнатхи, який нараховує вже декілька тисяч років. Щорічно в цьому місті відбувається фестиваль "Ратга-ятра" — свято колісниць. В цей час божество Господа Джаганнатху виносять із храму та саджають в колісницю. До святкової процесії, яка проїздить вулицями міста, приєднуються мільйони людей.

Також це місце дороге вайшнавам тим, що саме тут провів другу половину свого життя Шрі Чайтанья Махапрабгу, який відродив у 16 столітті рух бгакті, або відданості Богу. Вайшнави приймають Його як втілення Господа Шрі Крішни, який з`явився, щоб на власнимому прикладі вчити людей поклонятися та служити Господу.

Фото 2: Мавзолей Шріли Прабгупади у Майапурі
Після жаркого, сонячного Джаганнатха Пурі українські паломники вирушили у Майапур — духовну столицю Міжнародного товариства свідомості Крішни. Це невелике містечко поблизу Калькути, яке розташоване на березі великої священної ріки Ганг. В цьому місці 5 сторіч тому і з`явився в цей світ Шрі Чайтанья Махапрабгу.

У березні сюди приїздять паломники зі всіх країн світу, заповнюючи місто. В цей час Майапур в середньому відвідують близько ста тисяч чоловік на тиждень, а під час релігійних свят духовна столиця приймає до півмільйона гостей.

Крім парикрам (обходу святих місць) бажаючі можуть відвідати семінари з ведичної науки, культури та духовної практики, які сприяють прогресу на шляху усвідомлення Бога.

Кульмінацією весняного паломництва є свято "Гаура - Пурніма", що присвячене дню явлення Господа Чайтан`ї, після якого віддані від'їздять, узявши з собою милість Господа.

Фото 3: Вріндаван, земля Крішни


Завершилося паломництво у Вріндавані — місті 5 тисяч храмів. Вріндаван розташований між Агрою та Делі, неподалік від Матгури. Це і є місце явлення Господа Крішни. 5 тисяч років тому він явився, щоб відновити релігійні принципи та покарати злодіїв. Саме тоді Він повідав своєму другу та відданому Арджуні Бгагават-гіту ("Пісню Бога"), яка містить вчення про душу та її взаємини з Богом. Вріндаван — єдине місце у Всесвіті, де Крішна проводив час у надзвичайних діяннях, які настільки піднесені, що привертають увагу всіх живих істот. Тому в цьому місці знаходиться серце вайшнавізму — однієї з найдавніших світових релігій.


Департамент громадських зв`язків Центру громад свідомості Крішни в Україні
252054, Київ, вул. Дмитріївська, 21в, тел. (044) 244-49-34
E-mail: yadu@mail.ru

Rambler's Top100

 

 

 

[back]