Бюлетень "ХАРЕ КРІШНА СЬОГОДНІ"
Травень 2001 року

Візит у Бгактіведанта Менор


Одрі Аттвуд, мер Хертсміра, що у Великобританії, відзначила Товариство свідомості Крішни за почуття толерантності і миролюбства, що панують у вайшнавських храмах у всьому світі. Вона сказала це під час свого візиту в храм Бгактіведанта Менор 11 березня на святкуванні фестивалю Холі і Гаура-Пурніми. Разом із нею були мер Елстрі  і Борехемвуда  Джин Хейвуд.

Звертаючись до аудиторії, місіс Аттвуд акцентувала увагу на тому, що на сьогодні першорядною цінністю у суспільстві стає сім'я і подружні стосунки. Відгукуючись на згадку в промові Радха Мохана даса про Холокост, вона сказала: «Ніхто не повинен переслідуватися за віру. Кожен має право на повагу, почуття власної гідності і любов. Я знаю про толерантність і миролюбство в храмах свідомості Крішни і вважаю, що вам безсумнівно потрібно продовжувати виховувати своїх дітей відповідно до вашої віри. Я дуже високо оцінюю ваше бажання мати свої школи. Я сподіваюся, що в кожному суспільстві, незалежно від держав і законів, відчиняться школи, де основна увага буде приділятися вихованню моральних цінностей».

Місіс Аттвуд відзначила, що освіта грає важливу роль у досягненні успіху в суспільстві. Вона сказала, що виховання в молоді якостей толерантності й уваги до людей з іншими бажаннями, потребами і релігійними віруваннями допоможе зламати стіну відчуженості і ворожнечі. Вона додала: «Я бачу, що Товариство свідомості Крішни сприяє гармонізації релігійних, міжнаціональних і расових взаємовідносин. Важко собі уявити більш гідну мету у наш повний проблем час і ми повинні всіляко привітати тих, хто прагне до цього».

Гості також високо оцінили добродійну діяльність Міжнародного товариства свідомості Крішни, спрямовану на безкоштовну роздачу їжі бездомним і нужденним, зокрема, роботу добровольців програми "Харе Крішна - їжа життя" у зоні землетрусу в Індії.


Погляд на проблему
Пріонова хвороба: покарання природи?

Останнім часом росте стурбованість міжнародної й особливо європейської громадськості в зв'язку з появою нових випадків захворювання хворобою Кройцфельдта-Якобса. Наприклад, відомий нідерландський учений Герард Янсен зробив прогноз, що в найближчі роки ця хвороба може забрати життя 2 мільйонів європейців. Тобто Європа зараз стоїть на порозі страшної епідемії. Вживання м'яса тварин, хворих на губчатий енцефаліт, що відомий як "коров'ячий сказ", викликає страшну хворобу Кройцфельдта-Якобса, від якої вже померло 82 людини. Збудником хвороби вважається або пріон*, або вірус, що має незвичні властивості: високотермостабільний і хімічно стійкий. Підступність хвороби в тому, що після вживання м'яса корови людина може не підозрювати про те, що вона вже приречена. Після інкубаційного періоду, що триває від 5 до 35 років, починаються виявлятися ознаки хвороби: губкоподібні переродженням зовнішніх мембран клітин сірої речовини мозку. Це супроводжується порушенням рухових функцій, при якому наростає слабкість і слабоумство. Майже в усіх випадках захворювання через 6 - 12 місяців призводить до болісної смерті.

У Великобританії зроблені спроби встановити справжні масштаби епідемії, проте нині оцінити число хворих дуже складно. Достовірних методів діагностики хвороби немає, і остаточний висновок може дати лише патологоанатом. За деякими оцінками, приречені сотні тисяч людей, і вмирати вони будуть і через 10 і більше років, оскільки інкубаційний період у цієї хвороби досить тривалий.

На думку деяких аналітиків - хвороба Кройцфельдта-Якобса - наступний удар природи по одному з найголовніших інстинктів людини - вжитку їжі (до цього СНІД - по статевому інстинкті). Проте варто зауважити, що ці удари природа наносить не по самих інстинктах, а по неправильних способах їх вдоволення. Спосіб життя вайшнавів, які керуються приписами ведичних священних текстів, автоматично уберігає їх від ризику занедужати цими страшними хворобами. Відмова від статевих стосунків поза шлюбом, від прийому одурманюючих речовин дозволяє уникнути "чуми XX сторіччя" (і напевно і XXI) - СНІДу. А відмова від вживання в їжу м'яса, особливо м'яса корови, що у ведичній традиції через ту важливу роль у нашому житті, яку вона відіграє, вважається однієї з матерів людини, дозволяє уникнути хвороби Кройцфельдта-Якобса. Доречно зауважити, що за час вивчення цієї хвороби ще не було зареєстровано випадків її передачі через молоко.

Важливо також відзначити, що є два шляхи вирішення проблем, пов'язаних із цими хворобами. З одного боку - витратити величезні гроші на дослідження і винаходи ліків від згаданих вище хвороб. При цьому немає гарантії, що не з'являться нові хвороби. Відповідно, спроба вирішити проблеми таким шляхом може розтягтися на невизначений термін, і зажадати значних фінансових витрат.

З іншого боку людині достатньо прийняти деякі рекомендації ведичних писань: відмовитися від вживання м'яса, прийому одурманюючих речовин і статевих стосунків поза шлюбом, для того, щоб уникнути численних проблем. У такий спосіб кожен зможе зберегти здоров'я і заощадити гроші.

* Пріони - це особливі білкові молекули, що не містять (на відміну від абсолютно всіх мікробів) - ніяких нуклеїнових кислот - ні ДНК, ні РНК. Пріони різко відрізняються за своїми властивостями від усіх інших мікроорганізмів - вірусів, бактерій, найпростіших. Американський вчений Стенлі Пруссайнер позаторік одержав Нобелевську премію за їх відкриття.


Новини

Події
Вегетаріанський ярмарок: щастя і здоров'я

15-16 квітня 2001 року вперше в Бельгії і Голландії в місті Антверпені пройшов фестиваль, присвячений вегетаріанському стилю життя. В організації свята взяли участь: добродійна організація "Харе Крішна - їжа життя", Фламандське товариство вегетаріанців, Датське товариство вегетаріанців, компанії WWF, Mellie Uyldert, GALA і деякі інші.

На фестивалі можна було ознайомитися з інформацією і отримати практичне знання про те, яку їжу і як можна готувати, не використовуючи при цьому м'ясо, рибу і яйця. Гості мали можливість познайомитися з вегетаріанськими кухнями різних народів і в такий спосіб могли вибирати те, що їм найбільше до душі.

У рамках фестивалю відбувався ярмарок, де можна було спробувати і придбати різноманітні страви, салати, сік, горіхи, кондитерські вироби без яєць, вегетаріанські бургери, вегетаріанський сир, екзотичні спеції, а також книги з кулінарії, інформацію про різноманітні вегетаріанські дієти і т.д. Були подані всі аспекти вегетаріанства: здоров'я, захист тварин, екологія, економіка, етика і релігія.

Зараз у світі різко зріс інтерес людей до вегетаріанства. Це пов'язано зі збільшенням проблем, пов'язаних з убивством тварин, що все більш і більш переконливо показують, що вегетаріанський стиль життя має перевагу над невегетаріанським.



"Юморина  - 2001"


Першого квітня в Одесі проводився традиційний фестиваль «Юморина-2001», на якому в цей раз побувало більше 250 тисяч чоловік - одеситів і гостей міста. Вже другий рік міська влада запрошує членів місцевої громади Міжнародного товариства свідомості Крішни взяти участь у святковій ході по головній вулиці міста - Дерибасівській. На думку організаторів фестивалю, у колоні веселих, святково одягнених людей, вайшнави в традиційних індійських одягах, що співають прадавні ведичні гімни, виглядають дуже весело і святково.
Цей фестиваль присвячений не тільки знаменитому одеському почуттю гумору, але і відомому інтернаціоналізму жителів міста, де мирно, гармонійно і життєрадісно живуть представники різних культур. Це і робить його таким барвистим і мальовничим. Участь представників вайшнавскої традиції привносить у фестиваль особливий колорит і зміст, тому міська адміністрація й організатори «Юморини» планують запрошувати їх і у майбутньому.
Цього року святкова колона учасників фестивалю зупинилася в Першотравневому парку, де вайшнави продовжили свій спів. До них приєдналися всі інші учасники і гості фестивалю, і ще декілька годин над містом лунали духовні пісні вайшнавів. У цей час вайшнави роздали близько 5 тисяч порцій вегетаріанських солодощів, приготованих за рецептами ведичної кулінарії.



Санскрит і Україна

Тісний зв'язок санскриту з українською мовою, як, втім, і з іншими слов'янськими мовами, відзначає багато дослідників. Ними, зокрема, відзначається, що декілька тисяч слів у санскриті мають однакові корені в українській мові, причому це саме ті слова, що найбільше часто вживаються.

Для прикладу: один (санскр. ади, эка), два (двайа), три (трайа, три), чотири (чатур), мати (мати), батько (тато), брат (бхратри), свекор (свакар), дядько (дада), свояк (свака), сім'я (самйа), варити (вар), любити (любх), знати (дзня); вам, вас, нас, ті, те - збігаються; куди (кутах), тонкий (тону), темно (тому), мед (мадху), помри (мри), миша (муш), гора (гири), зима (хима), відати (ведать), давати (дайат), день (діна), світлий (швета), диво (діво), живий (дживам), дно (дон), народ (нара), небеса (набхаса) і т.д.

Тому не дивно, що поряд із ростом інтересу до коренів нашої культури, одночасно росте інтерес і до цієї древньої мови. У зв'язку з цим у Київську духовну академію свідомості Крішни приїжджає Санскритананда Ачар'я, відомий вчений-санскритолог, уродженець Гуджарату, який з самого дитинства володіє розмовним санскритом, знає напам'ять Риг-веду. Мета візиту - провести двотижневий семінар з інтенсивного вивчення розмовного санскриту. В цьому курсі викладання проводиться за традиційною ведичною методикою оволодіння цією мовою.

Цікавий факт: незважаючи на те, що деякі фахівці вважають санскрит мертвою мовою, на ньому зараз розмовляють декілька сот тисяч людей.


Департамент громадських зв`язків Центру громад свідомості Крішни в Україні
252054, Київ, вул. Дмитріївська, 21в, тел. (044) 244-49-34
E-mail: yadu@mail.ru
Редактори: Євген Нартов (Яду-шрештха дас), Наталія Медведєва

Rambler's Top100

 

 

 

[back]