Бюлетень "ХАРЕ КРІШНА СЬОГОДНІ"
Березень 2001 року

Свято
Гаура-пурнiма
ДЕНЬ ПРИХОДУ ШРІ ЧАЙТАН'Ї МАХАПРАБГУ

Господь Чайтанья
9 березня (за місячним календарем у день повного місяця) послідовники вайшнавської традиції в усьому світі святкують 515 річницю з дня приходу Шрі Крішни Чайтан'ї.

Шрі Крішна Чайтан'я відомий як видатний релігійний реформатор Індії, завдяки якому розквітло давнє вайшнавське вчення бгакті (любові до Бога). Після прийняття у віці 24 років відречення Чайтан'я протягом 6 років подорожував Індією, проповідуючи вчення "Бгагавад-гіти" та "Шрімад-Бгагаватам". Він підкреслював, що основний принцип релігії - розвиток любові до Бога, а практика досягнення цієї мети - оспівування святих імен Господа. За цей час у нього з'явилися мільйони послідовників.

Шрі Крішна Чайтан'я виступив також реформатором кастової системи, яка у середньовічній Індії набула викривлених форм і не узгоджувалася з початковими ведичними принципами. Згідно з його вченням досягнути найвищої духовної досконалості - любові до Бога - може будь-яка людина, незалежно від свого походження та соціального статусу, за умови, що вона стане на шлях відданого служіння Богові та оспівування Його святих імен.

Учення Шрі Крішни Чайтан'ї, який належав до сампрадаї Мадхви, об'єднало філософські акценти чотирьох шкіл вайшнавізму. Це зробило його універсальним для всіх послідовників вайшнавського віро-вчення. Самі ж вайшнави вважають Шрі Крішну Чайтан'ю втіленням Верховного Бога, який до цього приходив 5 тисяч років тому як Крішна.

Існує цікава версія стосовно однієї з причин, з якої Христофор Колумб, що був сучасником Шрі Крішни Чайтан'ї, вирушив у своє історичне плавання. Кажуть, що Колумб чув багато історій про казкову Індію та про "Золоту Особу" (Шрі Крішну Чайтанью, чиє тіло було золотавого кольору), який розпалював екстатичні духовні почуття до Бога у серцях мільйонів людей в Індії. Тому Колумб дуже хотів побачити Чайтан'ю. І хоча йому не вдалося потрапити до Індії, провидіння використало його для відкриття нового для європейців континенту - Америки.

Існує багато літератури про дивовижне життя і вчення Шрі Крішни Чайтан'ї. Більшість книжок поки що не перекладено із санскриту та бенгалі, проте два найбільших твори доступні жителям Європи та Америки. Ранні роки життя Шрі Крішни Чайтан'ї чудово описані Шрілою Вріндаваном Дасом Тгакуром у "Шрі Чайтан'я Бгагаваті". Вчення Чайтан'ї повніше висвітлюється у "Шрі Чайтан'я Чаритамриті" Шріли Крішнадаса Кавіраджа Госвамі, яку у минулому році  було перекладено та видано українською мовою.



Роль жінки у ведичній культурі

Надзвичайно глибоке та водночас просте уявлення ролі жінки та її соціального призначення подає ведична традиція. У земному житті, відповідно до цієї традиції, головний її обов'язок - бути дружиною та матір'ю.

Вірна дружина - ось ідеал, якого повинна прагнути  досягти кожна жінка. Прикладом для наслідування є популярні персонажі священних писань. Так, зовсім юні дівчата дізнаються з "Махабгарати" про Савітрі, чиє самовіддане кохання до свого чоловіка Сат'явана врятувало останнього від царства смерті. Інший привабливий образ - Сіта з "Рамаяни", що є втіленням вірності й чистоти.

Наслідуючи своїх кумирів, дівчата ретельно зберігають цнотливість до заміжжя. Після весілля вони оберігають домашнє вогнище, сімейний добробут, здоров'я чоловіка та дітей. Беручи участь у різноманітних обрядах та дотримуючись релігійних обітниць, жінка реалізує свою природну енергію в ролі дружини та матері, створюючи в сім'ї атмосферу щастя.

Оскільки жінки роблять особливий внесок у гармонійний розвиток товариства вайшнавів, то у вайшнавській традиції жінкам надаються такі ж матеріальні та духовні можливості, як і чоловікам. Прикладом цього може бути те, що дві жінки входять до складу вищого керівного органу Міжнародного товариства свідомості Крішни. Історія вайшнавізму показує, що жінкам однаково доступні й духовні досягнення, прикладом чого можуть бути святі жінки Джахнава Мата та Лакшміпрія, що жили у XVII столітті та були для багатьох вайшнавів взірцем відданості Богові.


Новини

Події
Прем'єр-міністр Індії відвідує храм ІСККОН у Коймбаторі

4 лютого у місті Коймбаторі (Індія) Товариством свідомості Крішни (ІСККОН) відкрило проповідницький центр та храм Господа Джаганнатхи. Тисячі людей з Таміланду та понад 800 відданих з усієї Південної Індії були присутніми на церемонії відкриття.

16 лютого прем'єр-міністр Індії Шрі Атал Біхарі Вайджапі відвідав цей храм. Він урочисто відкрив "Харінама Мандапам" (Дорогу Миру), що складається зі 108 гранітних каменів, по яким проходять люди під час щоденного обходу храму. Також він заклав камінь в основу "Маха-Бгарати" - проекту "Велика Індія", який покликано відродити традиції Індії на основі книг Шріли Прабгупади. Проект передбачає створення Академії ведичних наук, центру молоді та дитячого "Парку Крішни".

Після цього прем'єр-міністр виявив повагу до Шріли Прабгупади та Божеств храму - Джаганнатхи, Баладеви та Субхадри. У книзі для відвідувачів він написав: "Чудово! Мені тут дуже сподобалося, і я бажаю вам досягти успіху в усіх ваших починаннях".



Допомога потерпілим від землетрусу

Мумбаї, Індія. Лікарня Бгактіведанти надає безкоштовну комплексну медичну допомогу потерпілим від землетрусу у Гуджараті 26 січня 2001 року.

Команда лікарів, медсестер, духовних психологів та допоміжних робітників невтомно працює вахтовим методом по 10 днів. Вони надають комплексне лікування жителям Рахпара, невеликого містечка на півночі Ранн у Кутч, та 140 селищ у прилеглій до нього області.

Команда медичної допомоги виїхала до зони лиха відразу після землетрусу. UNICEF надав співробітникам лікарні Бгактіведанти намет, який обладнали для Центру щоденної допомоги на 20 лікарняних місць. На сьогодні тут вже надано допомогу понад 3000 пацієнтів. Тяжко хворих і травмованих пацієнтів переправляють до лікарні Бгактіведанти у Мумбаї.

Потерпілі потребують не лише фізичної, а й психологічної та духовної допомоги. Співробітники лікарні Бгактіведанти лікують, годують своїх пацієнтів та піклуються про них.

Міжнародна програма продовольчої допомоги Міжнародного товариства свідомості Крішни (ІСККОН) "Їжа життя" в Джуху, Мумбаї розповсюджує всім нужденним щоденно 150 тисяч порцій гарячої вегетаріанської їжі.
 
 


Сторінками преси
20 лютого 2001 року в Білому Домі (США) офіційно розпочав роботу Офіс із питань віросповідань та суспільних ініціатив (Office of Faith-Based and Community Initiatives, OFBCI). На першому засіданні правління президент США Джордж Буш зазначив, що активність релігійних програм повинна оцінюватися не з погляду сповідуваних вірувань, а за результатами діяльності. "Ми не утискаємо ніяких віросповідань, - сказав пан Буш. - Ми вітаємо всі релігії".

З ініціативи президента діяльність OFBCI буде спрямована на всебічну підтримку соціальних програм, що проводяться релігійними організаціями. Звістка про рівні умови для послідовників усіх релігій викликала занепокоєння серед лідерів деяких великих конфесій - християн, іудеїв та мусульман. На це пан Буш відповів, що релігійна картина нації подібна вітражу з різнобарвних скелець, і послідовники цих трьох віровчень є лише кількома великими скельцями у цьому вітражі.

Цікаво, що досвід співробітництва виконавчої влади США та релігійних конфесій у рамках проведення соціальних програм існує вже близько 20 років. Весь цей час благодійна місія "Харе Крішна - їжа життя" Міжнародного товариства свідомості Крішни (ІСККОН) у Філадельфії утримує реабілітаційний центр для людей, які повернулися з місць позбавлення волі. Для розвитку цієї програми уряд США виділив відданим ІСККОН 2,5 млн. дол.

За матеріалами газети “New York Times”.


Департамент громадських зв`язків Центру громад свідомості Крішни в Україні
252054, Київ, вул. Дмитріївська, 21в, тел. (044) 244-49-34
E-mail: yadu@mail.ru
Редактори: Євген Нартов (Яду-шрештха дас), Наталія Медведєва

Rambler's Top100

 

 

 

[back]