Бюлетень "ХАРЕ КРІШНА СЬОГОДНІ"
Листопад 2000 року


Свято
"СОЛОДКА ГОРА"

На знімку: "Кулінарний шедевр - у центрі уваги”

28 жовтня в будинку культури ВО ім. С. П. Корольова відбувся традиційний фестиваль "Солодка гора". Його проводила добродійна організація "Харе Крішна - їжа життя". Цей фестиваль був присвячений ведичному святу Говардхана-пуджа, що має древню історію.

У центрі уваги гостей фестивалю опинився величезний 650-кілограмовий торт довжиною в 8 метрів - зменшена копія дійсного пагорба Говардхан, що знаходиться в Індії, із мальовничим пейзажем.

Щоб приготувати солодку гору, кондитерам знадобилося 100 кг муки, стільки ж вершкового масла, 150 кг цукру, 40 кг горіхів, 90 літрів згущеного молока, 30 літрів сиропу,  35 кг фруктів - ківі, апельсинів, бананів. Вегетаріанський торт складався з 65 частин, кожна вагою близько 10 кг.

У холі, де стояв торт, лунали сприятливі ведичні гімни і мантри, розносилися пахощі курінь. Гості фестивалю мали можливість познайомитися з ведичною літературою, спробувати страви вегетаріанської кухні, подивитися, як їх готують і навіть самим взяти участь у приготуванні.

У рамках двочасової концертної програми фестивалю виконувалися традиційні індійські танці, були показані документальний фільм, присвячений індійській культурі, спектакль, поставлений за мотивами історій із священних писань, мультимедійне слайд-шоу "Захоплююча подорож до Індії".
Потім ведичний священик-брахман провів урочисту церемонію освячення торта і всі присутні декілька разів обійшли навколо нього - вважається, що це приносить щастя. Кульмінацією свята стала роздача солодкої гори - кожен одержав відчутний шматок торта і належно оцінив цей шедевр кулінарного мистецтва. Хоча торт готували дві доби десять чоловік і цілої ночі збирали, з'їли його менше ніж за годину.

Фестиваль відвідали півтори тисячі чоловік. "На свято прийшли більше сотні студентів-сиріт, інваліди, багатодітні сім'ї Подільського і Радянського районів Києва. Для них, а також для всіх дітей і пенсіонерів вхід був безкоштовний, інші ж вносили символічну плату - одну гривню. Зібрані гроші підуть на безкоштовні обіди", - сказав заступник президента київського відділення міжнародної добродійної організації "Харе Крішна - їжа життя" Ігор Савчук.

На знімку: студенти Київської духовної академії співають традиційні ведичні гімни.

фестиваль Сладкая гора
 


Це цікаво


КРИШЕНЬ проти КОЩЕЯ

Колядки. Ця згасла нині слов'янська традиція, описана у творах М.В.Гоголя, походить від поклоніння Коляді (або Кришеню), що у прадавніх слов'ян вважався втіленням Вишеня (Всевишнього Господа). Кришень захищав праведних людей та корів, котрих тоді свято шанували. Кришню було присвячено багато ведичних храмів Давньої Русі і місяць просинець (із 20 січня по 19 лютого). Збереглися українські, болгарські, сербські, білоруські, російські пісні, билини і сказання, присвячені Кришню-Коляді. У ХIХ сторіччі їх записав Стефан Веркович ("Веда славянъ" , С.-Петербург, 1881), а в наш час зібрав історик О.І.Асов у книзі "Зоряна книга Коляди".

Згідно з уявленнями древніх слов'ян, весь світ поділяється на Явь (фізичний світ), Навь (тонкий астральний світ) і Правь (вічний духовний світ). Коли на землі наступає час Кривди (неправди та пороку), то з Праві до неї сходить Сам Всевишній Господь в подобі Кришня (або Коляди) і рятує праведних людей від засилля темряви. На землі, у країні Біловоддя, Кришень-Коляда являє свої надзвичайні діяння. Ось як починається одне з них:
"У Темному царстві згущаються хмари і кружляють зграї воронів. Кощей там Безсмертний лютує, чаклунів і відьом збирає... І прийшла стара Путана, Чорний Лелека разом із Драконом. Лісовики прийшли також, діви,  вовкулаки та упирі".

Далі описується, як чорний князь Кощей Війович відправляв відьму Путану, Чорного Лелеку і Дракона, щоб вбити хлопчика Коляду. Проте Кришень-Коляда здолав представників темних сил і тим осоромив Кощея.
Зрозуміло, ці перекази дійшли до нас у спрощеному і перекрученому виді. Ведична традиція згасла на Русі, і її жителі звернулися до поганства, чаклунства, поклоніння лісовикам, мавкам і домовикам. Про події, що лежать в основі давньославянських переказів, можна дізнатися, звернувшись до їхніх санскритських першоджерел ("Шрімад-Бгагаватам" та ін.). Наприклад, прообразом Кощея був великий цар Камса, який жив 5000 років тому, один з демонічних правителів Землі, які руйнували підвалини ведичної цивілізації. Камса керував особливими живими істотами, що вміли трансформувати вигляд свого фізичного тіла. У Ведах подібні містичні якості називаються сіддхи.

Хто ж був прообразом Божественного Кришня? На це та інші питання вдумлива людина може знайти відповіді, звернувшись до книги А.Ч.Бгактіведанти Свамі Прабгупади "Крішна - Верховний Бог Особа".


Нові книги

 
Прибульці: погляд з глибини сторіч

Рідко з'являються книги, які дійсно глибоко зазирають у сутність незвичайних та недосліджених явищ. Одна з них - "Пришельцы: взгляд из глубины веков". Її автор доктор Ричард Томпсон, досліджуючи один з найдавніших літературних творів - Махабхарату, доводить що, зіткнення з позаземними цивілізаціями  - це лише продовження дуже давнього процесу.

Книга кидає виклик легковажним поглядам на те, що сучасні повідомлення про НЛО є чимось новим і небувалим. У ній показано, що багато льотних характеристик і навіть зовнішній вигляд літальних апаратів віман, які описані у ведичній літературі, мають паралелі із сучасними описами НЛО.


Крішна в кіберпросторі
З розвитком міжнародної інформаційної системи "Інтернет" швидко збільшується кількість та різноманітність інформації в WWW (World Wide Web). З недавнього часу десятки відвідувачів щоденно знаходять інформацію і про свідомість Крішни українською та російською мовами.
На офіційній сторінці Товариства свідомості Крішни в Україні міститься різноманітна інформація про діяльність Товариства, останні інформаційні бюлетені, вайшнавський календар (з головними традиційними святами), огляд книг засновника руху Харе Крішна Шріли Прабгупади та інше. Сторінка розташована за адресою:  http://www.iskcon.net/ukraine/iskcon/krishna.html.
Цікава інформація про різні аспекти ведичної філософії: закон карми, реінкарнацію, йогу та багато іншого, знаходиться за адресою:
http://www.iskcon.net/ukraine/main1.html.

Досить популярна серед багатьох відвідувачів сторінка з ведичної кулінарії "Їжа для душі та для тіла", яка містить інформацію про деякі аспекти цієї давньої кухні: поради аюр-веди, погляд ведичних писань щодо вживання їжі, матеріали про цілющі властивості індійських спецій, а також  рецепти різноманітних вегетаріанських страв, яких налічується тут декілька сотень. Зокрема, особливий інтерес викликає стаття, в якій розглядається харчування через призму причинно-наслідкового закону (закону карми). Сторінка розташована за адресою: http://vegan.newmail.ru.

Останнім часом на популярному сервері електронних розсилок з’явилося декілька розсилок з ведичної тематики. Серед них - “Ведична колекція”, в якій містяться цікаві історії, статті з вайшнавської філософії та релігії,  новини сайтів Товариства свідомості Крішни (її регулярно отримують близько тисячі осіб). Інша розсилка присвячена ведичній кулінарії. В ній щотижня пропонуються нові рецепти та матеріали про правильне харчування та здоровий спосіб життя. Підписатися на ці розсилки можна за адресою: http://yadu.chat.ru.


Департамент громадських зв`язків Центру громад свідомості Крішни в Україні
252054, Київ, вул. Дмитріївська, 21в, тел. (044) 244-49-34
E-mail: yadu@mail.ru
Редактори: Євген Нартов, Борис Клічинський, Наталія Медведєва

Rambler's Top100

 

 

 

[back]