Бюлетень "ХАРЕ КРІШНА СЬОГОДНІ"
Лютий 2002 року


Нові обрії

На знімку: роздача благодійних обідів

21 січня 2002 року відкрилась нова їдальня благодійної місії "Харе Крішна - їжа життя". Ця подія відбулася за сприянням Подільської районної державної адміністрації, яка надала приміщення на вул. Новомостицькій, 2.

Надто багато людей в Україні страждають нині від гострої нестачі їжі (інакше кажучи, голодують). За офіційними даними, кількість таких осіб лише в Подільському районі м. Києва становить шість тисяч. Це літні люди, які пройшли війну, інваліди, багатодітні сім'ї. Тому своє завдання волонтери благодійної місії "Харе Крішна - їжа життя" вбачають у забезпеченні безкоштовним харчуванням якомога більшої кількості людей, потребують цього.

Протягом декількох місяців волонтери місії ремонтували нове приміщення, яке мало відповідати стандартам їдальні. Було проведено електрику, встановлено сантехніку та обладнання, зроблено багато інших робіт. У цьому допомагали меценати: АТ "Оболонь", ФК "Динамо Київ", КТЦ "Укравто", ТОВ "Сплітсервіс", ДП "Інтертранс", ДКП "Києвгаз", НВФ "Юнісистемс", ТОВ "Каміон-Ойл", концерн "Алкон", підприємство "Енерготехкомплекс", асоціація "Кристал", ТОВ "UHLS", підприємство "Техносервіс", СП "Дабл. Джі", ТОВ "Wircom".

У новій їдальні безкоштовні гарячі обіди зможуть отримувати 200 людей щоденно. За 8 років своєї діяльності місія "Харе Крішна - їжа життя" нагодувала малозабезпечених 850 тисячами безкоштовних обідів. За цей час волонтери провели 10 благодійних фестивалів, кожний з яких охоплював від 1000 до 2000 людей. Було роздано 20 тортів-велетнів від 100 до 700 кг кожний, проведено 24 благодійні акції. У 2001 році на фестивалі "Солодка гора" був розданий найбільший в Україні торт вагою 900 кілограмів.

З відкриттям їдальні починається новий етап діяльності благодійної місії, це дасть змогу нагодувати ще більше людей, частіше проводити акції та програми, на яких не тільки роздається їжа, але й висвітлюються принципи та переваги здорового харчування, що сприяє поліпшенню економічного становища, екології, здоров'я людей у Києві та Україні загалом.


Зустрічі

На знімку: Пратібга Джена Сінг виконує танець

У неділю, 13 січня, храм Міжнародного товариства свідомості Кршни, що на Зоряному провулку, 16, відвідала Пратібга Джена Сінг, відома індійська танцівниця, яка гостює в Києві на запрошення Федерації Йоги. Пратібга виконує храмові танці в стилі Одіссі, який народився на східному узбережжі Індії. Згідно з переказами, першим майстром танцю у всесвіті став Господь Шива. Прості смертні не одразу змогли оволодіти таємницями цього божественого мистецтва, закони якого з часом були викладені у Натья-шастрі - "Науці про танець", яку Брахма оповів великому аскетові і мудрецю Бхараті, ім'ям якого було названо територію теперішньої Індії (Бхарата-варша). Бхарата, який пізнав усі тонкощі неземної хореографії, сказав, що немає такого вчення чи мудрості, мистецтва чи ремесла, плану чи дії, які не були б відображені в танці.

Майстерність танцівниці свого часу привернула увагу відомого американського економіста Гелбрайта. Він і почав популяризувати її мистецтво у всьому світі. У Києві Пратібга дала лише один концерт, виступ у Храмі київських вайшнавів був незапланованою акцією. Танцівниця, що присвячує усе своє мистецтво Богові, не могла не виступити перед божествами у домівці Крішни.

Головною метою приїзду артистки з Делі до нашої столиці були уроки традиційного індійського танцю, які вона провела в школі при Федерації Йоги. Адже класичний танець в Індії вважається однією з форм йоги, оскільки в ньому синтезовано фізичну витривалість та духовну енергію. Уроки ці відтепер проводитимуться на постійній основі і наші юнаки та дівчата, поряд з ведичною філософією та літературою, що стали доступними завдяки діяльності Товариства свідомості Крішни, матимуть змогу осягнути ще один аспект невичерпної стародавньої культури Індії.

 


У січні 2002 року до Києва приїздив пан Маріус Крісам - професор, доктор наук, спеціаліст у галузі комп`ютерного інтелекту та конгітивної науки. Маріус Крісам веде в Тимішоарському університеті (Румунія) курс "Інформаційні та життєві системи". Цей курс містить розгляд проблеми виникнення всесвіту. Аналізуючи сучасні теорії, присвячені цій тематиці (зокрема, теорію "великого вибуху"), використовуючи математику, логіку, існуючу інформацію щодо структури всесвіту, професор Крісам неспростовно доводить, что складне не може виникнути із простого. Таким чином, він дає слухачам можливість замислитися про існування Вищого джерела творіння, Вищого розуму.

Маріус Крісам - член Міжнародного товариства свідомості Крішни, ініційований учень Його Святості Сухотри Свамі. У Києві в духовній академії свідомості Крішни він прочитав курс лекцій, присвячених ведичній психології, та провів семінар стосовно провідних понять ведичної філософії.


Новини

Духовний бітлз

На знімку: Шріла Прабгупада та Джордж Харісон зі своєю дружиною

Джордж Харрісон довгий час був другом руху свідомості Крішни. Він часто називав себе "перевдягненим відданим". Його цікавила східна філософія та музика, а у 1966 році він почув запис Шріли Прабгупади з Харе Крішна мантрою, який зробили його учні, і вона його дуже вразила. Про це він згадував у інтерв`ю у 1980 році:
"Ми співали Харе Крішна мантру днями, я та Джон, коли пропливали біля грецьких островів. Впродовж шести годин щоденно ми співали Харе Крішна, оскільки співаючи це, не могли зупинитися. Були просто невзмозі зупинитися. Як тільки зупинишся, таке відчуття, ніби зникає світло."


Джордж відчував натхнення допомагати відданим Крішни навіть ще до зустрічі зі Шрілою Прабгупадою, засновником Товариства свідомості Крішни. Він був продюсером альбому "Храм Радхи Крішни" ("Radha Krishna temple"), записаного за участю лондонських відданих. Пісня із цього альбому "Харе Крішна мантра" стала хітом у європейських країнах. Для значної кількості людей, зокрема багатьох майбутніх відданих, цей запис став їх першою зустріччю з іменами Господа Крішни. На прохання Шріли Прабхупади інша пісня "Говіндам" виконується у кожному храмі ISKCON (Міжнародного товариства свідомості Крішни) у всьому світі зранку під час богослужіння.

На знімку: Майапур (Індія), 1983 р.

Джордж залучив спів Харе Крішна до своєї відомої пісні "Мій cолодкий Господь" ("My Sweet Lord") та познайомив з іменами Господа Крішни мільйони. Він неодноразово зустрічався зі Шрілою Прабгупадою і відвідував храми ISKCON у всьому світі. Йому також належить та заслуга, що він офірував Бгактіведанта Менор недалеко від Лондона Руху свідомості Крішни для використання під храм та ашрам. Він також допомагав у видавництві книг Шріли Прабгупади, написав вступне слово до книги Прабгупади "Крішна, Верховний Бог-Особа".

Багато відданих високо цінують внесок Джорджа Харрісона в рух Шріли Прабгупади і з вдячністю згадують його зусилля у розповсюдженні святих імен Крішни у світі. Для багатьох відданих Джордж був тим, хто пробудив цікавість до свідомості Крішни, і вони вельми вдячні йому.

 

Заборонена археологія

У квітні до Києва має приїхати відомий науковець Майкл Кремо (Друтакарма дас), співробітник Інституту Бгактіведанти (наукової гілки Міжнародного товариства свідомості Крішни), провідний авторитет у сфері альтернативних археологічних досліджень, автор "Забороненої археології" та "Невідомої історії людства". У своїх книгах Майкл Кремо кидає виклик загальноприйнятому погляду на еволюційну теорію виникнення людства.

З часу видання книги (1999 р.) "Заборонена археологія" стала однією з найпопулярніших книг на антропологічну та археологічну тематику. Успіх "Забороненої археології" спричинив численні запрошення Майкла Кремо до участі у наукових конференціях, у телевізійних та радіопрограмах. Зі своїми виступами та лекціями він уже об'їхав університети Америки, Південної Африки та Європи.

М. Кремо має веб-сайт "Майкл Кремо та Заборонена Археологія" http://www.mcremo.com, відвідуючи який, можна ближче познайомитися з дивовижними феноменами, що наведені у "Забороненій археології" і є викликом теорії еволюції Дарвіна.
У програмі відвідин вченим Києва - прес-конференція, декілька виступів та лекцій для науковців, викладачів та студентів.


Департамент громадських зв`язків Центру громад свідомості Крішни в Україні
252054, Київ, вул. Дмитріївська, 21в, тел. (044) 244-49-34
E-mail: yadu@mail.ru
Редактор: Євген Нартов

[back]

Rambler's Top100