Бюлетень "ХАРЕ КРІШНА СЬОГОДНІ"
Травень 2000 року


Свято
ФЕСТИВАЛЬ "ВЫСШИЙ ВКУС-2000"


На знімку: виставка “108 страв ведичної кулінарії”

Наприкінці квітня в Культурно-мистецькому клубі Києво-Могилянської академії м. Києва відбулося велике свято, організоване Міжнародною добродійною місією "Харе Крішна - їжа життя" і Товариством свідомості Крішни. Фестиваль проходив під девізом "Вегетаріанство - крок до досконалості" і познайомив більше 1500 чоловік з ведичною кулінарною традицією. Кожний відвідувач зміг покуштувати різноманітні страви з свіжих лакто-вегетаріанських продуктів за рецептами кращих в світі вегетаріанських кухарів. Одночасно з дегустацією протягом всього фестивалю можна було також подивитися, як готують кухарі. Виставка їх творів ледве вмістилася на величезному столі - 108 різноманітних страв.

У залі було встановлено декілька інформаційних стендів, що знайомили з різними аспектами вегетаріанства: кулінарним, медичним, етичним, релігійним.

На фестивалі відбулася презентація нового документального фільму, підготовленого спеціально до цього заходу і присвяченого вегетаріанству і ведичній кулінарній традиції.

Можна з впевненістю сказати, що свято вдалося. Це було помітне по веселих і задоволених обличчях гостей, які залишили безліч відгуків.

Кожний відвідувач отримав книгу "До гармонії через вегетаріанство", в якій міститься багато цікавої інформації і декілька рецептів ведичної кухні.

На знімку: під час дегустації вегетаріанських страв


Ювілей
Десятиріччя початку паломництва  в Індію

Десять років тому 60 перших вайшнавів Радянського Союзу, що зазнавали нарівні з іншими віруючими жорстоких утисків з боку системи, здійснили своє перше паломництво в древню Бгарата-варшу (Індію). Паломники, 50 з яких були вчорашніми в'язнями совісті, побували в Маяпурі, Вріндавані, Пурі, а також в Делі, де їх прийняв тодішній прем'єр-міністр Індії Раджів Ганді.


Новини
Смачний гостинець
Дніпропетровськ Рівне
Новини
Київ

26 квітня відбулася друга сходознавча наукова конференція, присвячена вивчен-ню економічних, політичних, культурних і філософських аспектів Сходу. На конференції працювало декілька секцій, в тому числі й індологічна. З доповіддю "Філософія бгакті (відданості) і "Шрі Чайтан'я-Чарітамріта"" виступив Яду-шрештга дас (Євген Нартов) - представник Київської духовної академії свідомості Крішни, який познайомив учасників конферен-ції з твором духовної класики Індії, що недавно вийшов українською мовою, - "Шрі Чайтан'я -Чарітамріта".

Ця книга видана міжнарод-ним видавництвом "Бгактіве-данта Бук Траст" - найбільшим в світі видавництвом класичних творів з ведичної філософії і релігії, що друкує книги більш ніж 60 мовами світу. 17 томів, в яких звичайно видається  "Шрі Чайтан'я-Чарітамріта" іншими мовами, українські видавці оформили в одну велику книгу, яка нараховує більше 1300 сторінок і містить кольорові ілюстрації. Яду-шрештха дас висловив надію, що цей великий твір посяде гідне місце в інтелектуальному, культурному і духовному житті українського суспільства.


Факти
Про вегетаріанство

Вегетаріанство сприяло б поліпшенню економічного стану України. Наприклад,  статистика міністерства сільського господарства США свідчить, що для отримання одного кілограма м'яса необхідно використати 16 кг зерна. Ставши вегетаріанцем, людина заощадить декілька тисяч гривень на рік і десятки тисяч гривень за все життя. Разом українські споживачі, прийнявши вегетаріанську дієту, зможуть зберегти декілька мільярдів гривень на рік!

Вже ні для кого не секрет, що джерела чистої води у всьому світі не тільки забруднюються, але і поступово виснажуються. І особливо неощадливо використовує воду м'ясопереробна  промисловість. За статистикою, стічні води скотоферм і м'ясопереробних комбінатів забруднюють навколишнє середовище в 10 разів більше, ніж міська каналізація, і в 3 рази більше, ніж стоки промислових підприємств.

Опит 214 вчених, які досліджували атеросклероз в 23 країнах світу, засвідчив, що практично всі вони згодні з тим, що існує залежність між сердцево-судинними захворюваннями і вживанням м'яса в їжу, оскільки така їжа містить надмірну кількість холестерину. Що стосується ракових захворювань, то дослідження останніх 20 років вказують на залежність між вживанням м'яса в їжу і раком кишки, молочних залоз і матки. Рак цих органів дуже рідко зустрічається у тих, хто вживає м'ясо в невеликій кількості або не їсть зовсім.

Махатма Ганді вважав більш вагомою причиною для того, щоб стати вегетаріанцем, етичні принципи, ніж навіть турбота про власне здоров'я. Він говорив: "Про велич країни і її моральний  стан можна висновувати за тим, як в ній ставляться до тварин". Вбиваючи тварин заради харчування, людина придушує в собі вищі духовні якості - співчуття і жалість до інших живих істот, роблячи жорстоким своє серце. Говориться, що людина "є те, що вона їсть". Їжа, що вживається людиною, впливає безпосереднім чином на її стан і свідомість.


 Фестивалі
ГАУРА-ПУРНIМА -
  БЕНГАЛЬСЬКИЙ НОВИЙ РIК

Сприятливими гімнами, пишними ритуалами і веселощами було відзначене 20 березня в храмі Крішни свято Гаура-Пурніма (нерідко зване "бенгальським Новим Роком") на честь дня явлення святого Шрі Чайтан'ї, що жив 500 років тому. Шрі Чайтан'ю шанують як втілення Бога.

У історію світових релігій він увійшов як неперевершений знавець Вед і борець проти кастової системи. Шрі Чайтан'я відродив традицію бгакті (служіння Богу з любов'ю та відданістю) і ввів оспівування імен Бога як найпростіший і дійовіший метод духовного вдосконалення в нашу епоху.



   "НАРАСIМХА-ЧАТУРДАШИ" -
      ВIЧНИЙ СИМВОЛ ПЕРЕМОГИ
    ДОБРА НАД ЗЛОМ

Вічна тема перемоги добра над злом знайшла своє яскраве відображення в пишному святкуванні 17 травня київськими вайшнавами прадавнього ведичного свята "Нарасімха-чатурдаши", яке, згідно з вченням Вед, відзначається як день перемоги добра над злом.

"Нарасімха-чатурдаши" присвячений явленню на Землю втілення Бога в образі людини-льва. Згідно з Ведами, Крішна набув цей грізний вигляд, щоб захистити праведника Прахладу і покарати лиходія-царя Хираньякашипу, що переслідував праведника. На думку вайшнавів, тому, хто добродійний, Нарасімха не страшний. Навпаки, Його зображення служить могутнім талісманом, що захищає від будь-яких напастей. Програма нинішнього "Нарасімха-чатурдаши" включала в себе спів сприятливих ведичних мантр і гімнів, різні ритуальні церемонії, а у вечірні сутінки, як того вимагає традиція, - святкове угощення, що складається з декількох екзотичних страв ведичної вегетаріанської кухні.

Разом з вайшнавами в святі взяли участь індійські студенти та бізнесмени Києва.


Департамент громадських зв`язків Центру громад свідомості Крішни в Україні
252054, Київ, вул. Дмитріївська, 21в, тел. (044) 244-49-34
E-mail: yadu@mail.ru
Редактори: Євген Нартов, Борис Клічинський

[back]

Rambler's Top100

 

 
E-mail: yadu@mail.ru
Редактори: Євген Нартов, Борис Клічинський

[back]